GOLD-Mos to ekstrakt ze ścian komórkowych drożdży, sfermentowany w specyficznym środowisku z ekstraktami roślinnymi, o których wiadomo, że mają działania przeciwbakteryjne, ze względu na zawartość fenoli.
GOLD-Mos pomaga zmniejszyć ryzyko przyczepienia się i kolonizacji niektórych przejściowych patogenów, chroniąc błonę śluzową przewodu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości β-Glukanu przyczynia się do poprawy wpływu odporności nieswositej w przewodzie pokarmowym, co przyczynia się również do zwiększenia swoistej odpowiedzi na niektóre czynniki wywołujące choroby.
Wytwarzana jest większa ilość lotnych kwasów tłuszczowych, które są głównym źródłem energii dla przeżuwaczy - dzięki GOLD-Mos dodatkowo uzyskuje się około 10% energii ze składników pokarmowych dawki.
Duża konkurencyjność na rynku produkcji zwierzęcej wymaga od hodowców coraz większego profesjonalizmu i uzyskiwania wysokich efektów ekonomicznych podejmowanych działań i decyzji. Jednak produkty oferowane na rynku zapewniają wyłącznie standardowe wyniki.