Nutrivit Liquid
Oferowany produkt Nutrivit Liquid to opatentowana receptura kwasów krótkołańcuchowych i średniołańcuchowych w formie chemicznego połączenia glicerolu z każdym kwasem.
Dzięki chemicznej reakcji otrzymujemy:
Monoglicerol kwasu masłowego (butyric)
Kwas ten wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz istotne paliwo do rozwoju kosmków nabłonka jelitowego. Wzrost ten jest bardzo istotny, gdyż prawie o 30% zwiększamy powierzchnię wchłaniania składników odżywczych. Dzięki Nutrivit L zapewniamy więc zdrowie zwierząt i szybszy wzrost.
Monoglicerol kwasu propionowego
Bardzo silne działanie hamujące rozój bakterii G + i G –
Monoglicerol kwasu kaprylowego ( C 8)
Selektywne działanie na patogenne bakterie G + i G-. Monoglicerolkwau kaprylowego wykazuje od 10 do 20 razy większe działanie od czystego kwasu średniołancuchowego kaprylowego (C 8). Różnica w działaniu pzeciwbakteryjnymwynika z połączenia chemicznego z glicerolem (postać mono). Dwuglicerydy i trójglicerydy nie wykazują właściwości przeciwbakteryjnych. Monogliceryd kwasu kaprylowego zawarty w Nutrivit L zapewnia szybszą unieszkodliwianie patogenów i przywracanie zdrowia zwierząt.
Monogliceryd kwasu kaprynowego (C 10)
To kolejny składnik mocnego produktu Nutrivit L.
Selektywne działanie na patogenne bakterie G + i G-. W połączeniu z monoglicerydem kwasu kaprylowego wykazują synergiczne działanie przeciwbakteryje wobec bakterii G + i G –(salmonella, E.Coli). Monoglicerolkwau kaprynowego wykazuje od 10 do 20 razy większe działanie od czystego kwasu średniołancuchowego kaprynowego (C 10)
Zalety działania Nutrivit L:
- działa na patogeny w jelicie cienkim- skuteczność od 10 do 20 razy większa efektywność od kwasów analogicznych średniołancuchowych;
- Działaj w jelicie cienkim poprzez rozpuszczanie lipidów i fosfolipidów w powłoce patogenu, powodując tym samym jej rozpad;
- uwalniany w komórce bakteryjnej rozpoznane wcześniej jako atrakcyjne źródło energii;
- Kwasy zawarte w Nutrivit Lnie ulegają dysocjacji w żołądku czy początkowym odcinku jelita, tak jak kwasy krótkołańcuchowe. Potrzebna jest ich mała ilość żeby zadziałały w jelicie cienkim. Natomiast kwasów krótkołańcuchowych (np. mrówkowy, propionowy) trzeba podać o wiele więcej co nie jest uzasadnione ekonomicznie;nie powoduje obniżenia populacji odpowiedzialnej za zdrowie zwierząt – eubiozę- lactabacillus;
- bez zapachu, nie powoduje korozji ani obniżenia pobierania paszy;
- większa skuteczność od kwasów krótkołańcuchowych czy otoczkowanych matrycą tłuszczową;
- dodatkowa pula energii dla zwierząt, nie jest wydatkowana energia na trawienie formy monoglicerolowej.
Dawkowanie do wody Nutrivit L:
- 1 kg na 1000 l profilaktycznie – w systemie ciągłym w obiektach problematycznych (kiedy wiemy, że zawsze się tu „coś” się dzieje); 1 kg
- na 1000 l w okresach przejściowych: przejście z paszy, zaobserwowanie lekkiej biegunki;2 kg/1000 l i przetrzymania ok 3-5 dni i powolne zejście
- do 1 kg/1000 w przypadku wystąpienia bakterii beztlenowej i wystąpienia luźnego kału.