Gold-MOS to skoncentrowane źródło mannanooligosacharydów (MOS) i fruktooligosacharydów (FOS) pochodzących z fermentacji ścian komórkowych drożdży Saccharomyces cerevisiae, wzbogacone o inulinę i β-glukany.
Ten wyjątkowy produkt wspiera utrzymanie optymalnej równowagi mikroflory w przewodzie pokarmowym zwierząt.
Zawarte w Gold-MOS β-glukany, MOS, inulina oraz FOS, korzystnie wpływają na procesy trawienia, stabilizując kwasowość treści żwacza i zapobiegając kwasicy, co z kolei zwiększa wydajność mleczną.
Dodatkowo, Gold-MOS stosowany w żywieniu wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu, będąc pożywką dla bakterii symbiotycznych, wspomagających walkę z toksynami oraz bakteriami chorobotwórczymi, które mogą występować w paszach.
EFEKTY STOSOWANIA PRODUKTU:
- Wzrost wykorzystania składników pokarmowych dawki o ok. 10%;
- Zwiększenie produkcji lotnych kwasów tłuszczowych w żwaczu o ok. 10%;
- Zwiększenie produkcji mlecznej o ok. 5%;
- Pozytywny wpływ na odporność immunologiczną organizmu;
- Zahamowanie rozwoju bakterii z grupy Clostridium oraz patogennych form E. Coli;
- Korzystny wpływ na symbiotyczną mikroflorę przewodu pokarmowego.