silgrass

SilGRASS

Waga: 0.25 kg

Większa trwałość tlenowa kiszonki dzięki Lactobacillus buchneri.

SilGRASS to bakteryjno-enzymatyczny zakiszacz. Zawiera wysoko 3 aktywne szczepy bakterii fermentacji mlekowej oraz 3 enzymy celulolityczne. Specjalny do zielonek wysokobiałkowych (lucerna, koniczyna), traw, mieszanek traw z lucerną, GPS, zielonek z żyta. Również świetnie sprawdza się w kiszeniu kukurydzy (całych roślin, ziarna i kolb), wysłodków buraczanych i młóta browarnianego.

Hamuje szkodliwe bakterie kwasu masłowego z rodzaju Clostridium.

Bakterie fermentacji mlekowej:
Lactobacillus plantarum 4×1010 jtk/g
Lactobacillus buchneri 2×1010 jtk /g
Pediococcus pentosaceus 4×1010 jtk /g

Ogólna liczba bakterii w produkcie – 1×1011 CFU/g
„Na stracie” liczba bakterii z preparatu na 1 g zakiszanego surowca przy stosowaniu 250g/75 ton wynosi 500 tys. CFU.

Enzymy celulolityczne:
Celuloza 100 U/g
1,3(4) β-glukanaza 5000 U/g
1,4 β-ksylanaza 40000 U/g

 

Dawkę należy ustalić w zależności od stopnia trudności zakiszania, jakości surowca i innych warunków technologicznych: 250g/50-75 ton zakiszanego surowca:

• Bobowate (lucerna, koniczyna): 250g/50 ton.
• Trawy, mieszanki traw z bobowatymi: 250g/75 ton.
• Kukurydza – całe rośliny: 250g/75-100 ton.
• Kukurydza – wilgotne ziarno, kolby CCM, LKS: 250g/50 ton.
• Wysłodki buraczane, młóto browarniane: 250g/50 ton.

Preparat w proszku do zastosowania w roztworze wodnym w proporcji 250g/10-50 litrów czystej wody. Roztwór roboczy należy wykorzystać w ciągu 24 godzin. Stosować za pomocą aplikatora lub ręcznie spryskiwać układane warstwy na pryzmie lub w silosie.

SilCORN

Może cię zainteresować